Partners

Het KWTG heeft als doel wetenschap en technologie duurzaam te integreren in de lesprogramma’s van basisscholen. Ons netwerk van educatieve centra, technieklokalen en commerciële bedrijven speelt daarin een belangrijke rol, want we kunnen van elkaar leren en kennis en expertise uitwisselen.

Educatieve centra
Arnhem – Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum maakt leerlingen bewust van het belang van water in hun eigen leven, Nederland en de wereld. Dit doet zij onder andere door de inzet van lespakketten. De pakketten voor het basisonderwijs bestaan altijd uit drie onderdelen: de voorbereiding op school, het museumbezoek (2 uur) en een verwerkingsles. Geschikt voor alle leeftijden.

Arnhem / Nijmegen – iXperium
Leerlingen en leraren maken in iXperium op verschillende manieren kennis en experimenteren met de nieuwste ict-toepassingen voor het onderwijs. iXperium staat open voor zowel een bezoek met leerlingen als met leraren/een team.

Arnhem – Fablab Arnhem
FabLab Arnhem is een experimenteerlab waar, via digitaal aangestuurde machines, van alles gerealiseerd kan worden. Kennis delen en samenwerken, daar draait het in FabLab Arnhem om. Er worden verschillende workshops aangeboden (idee voor een teamuitje?).

Cuijk – TechnoPromo
Een hal van 500 m² met diverse werkeilanden waar kinderen uit groep 7 en 8 op een uitdagende manier technologie kunnen ontdekken en ervaren. Kinderen gaan met echt materiaal en gereedschap aan de slag.

Dieren – De Uitvinderij (onderdeel van De Spelerij)
De Uitvinderij is een enorme werkplaats waar kinderen van hout, metaal, plexiglas of piepschuim en met behulp van echt gereedschap en machines alles mogen maken wat ze zélf willen. De Uitvinderij biedt ook techniekprogramma’s voor basisscholen.

Ede – TechnoDiscovery
TechnoDiscovery helpt scholen, leerlingen en scholieren om met allerlei materialen en technieken te experimenteren.

Ede – MakersLab
Het MakersLab is een open en praktische omgeving waar jong en oud zelfstandig of onder begeleiding aan de slag kan met de nieuwste technieken zoals 3D-printen of lasersnijden. Het MakersLab werkt samen met het onderwijs (van primair onderwijs tot hbo) en het bedrijfsleven. Er worden workshops en cursussen voor alle leeftijden georganiseerd.

Herwijnen – GeoFort
Deze educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie ligt op een historisch forteiland. Op het GeoFort – gelegen in de Hollandse Waterlinie – maken leerlingen kennis met oude en nieuwe geotechnieken. Een speelse, uitdagende en leerzame plek voor een uitstapje of schoolreisje.

Nijmegen – De Jonge Onderzoekers Nijmegen (DJON)
DJON is een centrum waar kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar aan de slag kunnen met wetenschap en techniek. Ze leren spelenderwijs van alles over techniek, het gebruik van gereedschap en natuurkundige verschijnselen. DJON biedt onder andere cursussen, basisschoollessen, verjaardagsfeestjes, BSO-activiteiten en een woensdagmiddag-inloop aan.

Toldijk (Achterhoek) – Achterhoeks Planetarium
Henk Olthof was een gepassioneerd amateurastronoom die in zijn vrije tijd een indrukwekkende reeks astronomische instrumenten bouwde. Dit levenswerk kun je in het Achterhoeks Planetarium bekijken.

Ulft – CIVON innovatiecentrum
In het CIVON innovatiecentrum word je meegenomen in de techniek en de innovatie van de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie. Als bezoeker zie en ervaar je hoe waardevol en mooi het technisch ambacht is, door het zelf uit te proberen. Het CIVON is een plek waar ondernemers, overheid en onderwijs gezamenlijk activiteiten vormgeven die erop gericht zijn om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en studenten van mbo en hbo zo goed mogelijk voor te bereiden op de banen van de toekomst.

Winssen – Mad Science Gelderland
Mad Science brengt kinderen op een leuke en educatieve manier in aanraking met wetenschap en technologie. Ze doen dat hands-on en ervaringsgericht. Mad Science biedt technieklessen in de klas, naschoolse techniekcursussen, zomer- en vakantieactiviteiten, kinderfeestjes en shows en evenementen. Vanaf September 2019 biedt Mad Science tevens lespakketten aan in het kader van het Techniekpact. Deze lespakketten zijn samengesteld in samenwerking met verschillende techniekbedrijven in de regio Gelderland. Wil je meer weten over het aanbod van Mad Science? Bel dan 088-0303360 of kijk op https://nederland.madscience.org

Technieklokalen
Achterhoek – Technieklokalen
Zeven technieklokalen waar basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier hun eerste ervaringen met technisch onderwijs op kunnen doen. De voorbereidende lessen op school en activiteiten in het technieklokaal vullen elkaar aan.

Beneden-Leeuwen – Techlokaal Maas en Waal
In het Tech-Lokaal kunnen schoolklassen terecht. Zij gaan met verschillende technieken aan de slag op de ‘ontdekplekken’. Verder is het mogelijk om na school mee te doen aan diverse workshops of om deel te nemen aan een Tech-Club, zoals Lego Mindstorms en Gamedesign.

Nijmegen en Wijchen – Junior Technovium
In het Junior Technovium maken leerlingen van groep 7 en 8 spelenderwijs kennis met technologie door te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen. Ook teams van leraren zijn welkom om het Junior Technovium te bezoeken.

Inspirerende initiatieven
Energy Challenges
Energy Challenges is het project waar gedrag en techniek samenkomen. Jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Spelenderwijs ontdekken ze hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.

Onderwijs helpt Onderwijs
Onderwijs helpt Onderwijs (OhO) is een van de manieren waarop wetenschap en technologie in het curriculum van basisscholen kan worden geïmplementeerd. ROC-studenten geven op basisscholen W&T-lessen. Leerlingen, leerkrachten, studenten én de regio doen daar hun voordeel mee. Lees ook het drieluik over Onderwijs helpt Onderwijs.

Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit
Het WKRU heeft veel kennis en ervaring met onderzoekend leren. Bij het WKRU kun je terecht voor lesvoorbeelden van W&T in de klas, didactische hulpmiddelen en professionalisering in de didactiek van onderzoekend leren.
Meer info: www.wkru.nl (professionalisering) en www.wetenschapdeklasin.nl (materialen).

MakerCosmos
MakerCosmos is een online platform waar makers en docenten uit Gelderland kennis op kunnen doen, elkaar kunnen vinden, waar inspiratie gedeeld kan worden en waar de maakbeweging van Arnhem en omgeving op ontsloten wordt. Alles met als doel het maakonderwijs in de regio sterker neer te zetten.

KWTO – Curriculum en bedrijfsbezoek
Onze collega’s van het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Oost helpen basisscholen en bedrijven om de maximale opbrengst uit een bedrijfsbezoek te halen. Ze geven advies bij vragen als: Wanneer zijn activiteiten effectief? Hoe leg je de verbinding met het onderwijscurriculum? Welke opbrengsten zijn voor scholen belangrijk? En voor bedrijven? Op de site van het KWTO vind je ook meer informatie en tips voor een bedrijfsbezoek.

Barneveldse Techniek Opleiding (BTO)
Binnen BTO leiden bedrijven en onderwijs samen technisch talent op. Om kinderen te interesseren voor techniek starten ze ook lesprogramma’s voor groep 7 en 8. Leerlingen kunnen bij BTO lassen, zagen, lijmen, solderen en vooral: lekker technisch prutsen. Want dat is het leukste en leerzaamste wat er is. Een bezoek aan BTO is voor elke basisschool een mooie start om te kijken hoe je W&T een plek in je onderwijs geeft en wie je daarbij kan helpen.

Wismon
WisMon is het onderwijsinstituut voor praktijkgerichte ondersteuning voor wetenschap en techniek. In samenwerking met SBO verzorgt WisMon de verkorte opleiding Coordinator Wetenschap & Techniek, trainingen voor leerkrachten en structurele W&T lessen van Techniekcoaches in de klas. Tevens is WisMon de officiële trainingspartner van NEMO Science Museum voor Maakkunde.