“Kinderen verdienen deze manier van leren”
Het hele team van de Jozefschool in Arnhem is het erover eens: maakonderwijs moet structureel onderdeel van het onderwijsprogramma worden. Aan motivatie ontbreekt het dus niet, aan vaardigheden nog wel. Want hoe pak je dat aan? De inspiratiesessie Maakonderwijs bij Makercosmos* zorgde voor een vliegende start.
Ria van Heumen is leerkracht van groep 1-2 en coördinator onderzoekend en ontwerpend leren op de Jozefschool. Samen met onder andere groep 3 leerkracht Rogier Koch vormt ze de werkgroep W&T. De implementatie van maakonderwijs is een van hun speerpunten. Ria: “Kinderen leren met hun hart, hoofd en handen. Zelf iets maken, nieuwsgierig raken en je verwonderen zijn daarom heel belangrijk in het onderwijs. Maakonderwijs helpt daarbij.”
Zelf ervaren
De afgelopen periode stuurde Ria regelmatig informatie over maakonderwijs door naar collega’s. Dat werd wel opgepikt, maar het was niet voldoende om ze écht enthousiast te krijgen. Ria: “Daarvoor moet je het zelf ervaren. Daarom organiseerden we samen met Makercosmos en het KWTG de inspiratiesessie Maakonderwijs.” Het hele team werkte een ochtend in groepjes aan de ontwikkeling van geluidsmachientjes. Rogier: “Door alle materialen die bij de Makercosmos aanwezig zijn, kon iedereen op zijn eigen manier aan de slag. Je zag duidelijk de verschillende aanpakken die mensen inzetten om te leren. Kinderen verdienen het om álle manieren van leren aangeboden te krijgen. Dus ook leren door te maken.”
Waardevolle opbrengsten
De belangrijkste opbrengst van de sessie is het enthousiasme waarmee het team naar huis ging. Over elkaar, want de sessie voelde als een soort teambuilding. En over maakonderwijs, want sindsdien is iedereen ervan overtuigd dat daar tijd en aandacht voor moet worden vrijgemaakt. Daarnaast leverde het Ria en Rogier belangrijke informatie op. Ria: “We weten nu wat de randvoorwaarden zijn om maakonderwijs te laten slagen: we hebben materiaal, kennis en een plek nodig waar kinderen aan de slag kunnen.”
Samen bouwen
Om daaraan te voldoen bouwt de Jozefschool een technieklokaal en komt er een grote kast om alle maakmaterialen in op te slaan. Rogier: “Zo stimuleren we teamleden om vaker maakonderwijs te geven. Want hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. En niemand staat er alleen voor. Je kunt andere collega’s om hulp vragen, samen met de leerlingen op onderzoek uit gaan of contact opnemen met Makercosmos.” Want daar kun je niet alleen terecht met leerkrachten, je bent er ook met de hele klas welkom. Ria: “Je kunt gebruikmaken van ontzettend veel materialen. En de vrijwilligers met techniekkennis staan klaar om je te begeleiden.”
Een goed begin is het halve werk
Voor het team van de Jozefschool is het nu zaak de opgedane kennis en ervaring stap voor stap de school in te brengen. Ria: “Voor dit schooljaar staan de realisatie van het technieklokaal en de materialenkast op het programma. Ook organiseren we een maakweek. Het jaar daarop bouwen we het maakonderwijs verder uit. Ik heb er met deze goede gezamenlijke start alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”
Willen jij en je collega’s ook een vliegende start met maakonderwijs maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Makercosmos om de mogelijkheden te bespreken.
E: info@makercosmos.org
*MakerCosmos is een open community en vormt samen met kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, knutselaars, leraren en andere partners uit de samenleving een regionaal lerend netwerk. Ze bundelen de krachten om expertise te delen en te ontwikkelen vanuit de overtuiging dat we het samen beter doen. De toekomst heeft makers nodig! MakerCosmos is opgericht door Fabrica, Fillip Studio’s en Cultuurcentrum Rozet. Klik hier voor meer informatie.