Handige websites en materialen
Het Klokhuis maakt
Kunst van suiker, huizen voor muizen, klokken van lampen, 3D-portretten van klein… in de Klokhuis-special ‘Het Klokhuis maakt’ ontdek je hoe je het doet én waarom het zo ontzettend leuk is.
Klokhuis Studio
Een website vol ideeën om zelf te maken en te doen. Van proefjes tot baksels. Experts geven tips, falen wordt beloond en er is docenteninformatie beschikbaar.
Grej of the day (raadsel van de dag)
Start elke dag of week met een mindblowing microles van ongeveer acht minuten. Geef jouw leerlingen de dag ervoor een grej of the day (raadsel van de dag) mee naar huis. De oplossing – waar ze samen met hun ouders naar op zoek gaan – is het onderwerp van de aankomende microles.
Samen onderzoeken
Schoolleiders, leerkrachten en ouders vinden hier op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde handvatten om samen met kinderen op onderzoek uit te gaan!
Leidraad onderzoekend en ontwerpend leren
Leidraad onderzoekend leren door het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Deze leidraad beschrijft aan de hand van de zeven stappen van onderzoekend leren hoe je een project in de klas kunt vormgeven.
Experimenteren in de rekenles
Praktische informatie en voorbeelden om wetenschap en techniek te combineren met rekenlessen (ontwikkeld door Kenniscentrum Talentontwikkeling, Wetenschap & Techniek Midden-Nederland).
Poster ‘De stappen van onderzoekend leren’
Het WKRU heeft een unieke poster voor in de klas ontworpen, waarin de stappen van onderzoekend leren zijn afgebeeld in de vorm van de onderzoekscyclus. Op deze manier wordt het onderzoeksproces en de stap waarin leerlingen zich bevinden duidelijk gemaakt. De zeven stappen van onderzoekend leren zijn gebaseerd op het basisdocument LOOL van Marja van Graft en Pierre Kemmers (2007). Download hier de poster.
Quickscan Wetenschap- en Techniekonderwijs
Krijg in korte tijd een beeld van de stand van zaken met betrekking tot wetenschap en technologie bij jou op school. Vul de Quickscan Wetenschap- en Techniekonderwijs van School aan Zet in en krijg feedback op de thema’s Beleid, Organisatie en Lesprogramma. Heb je behoefte aan een gesprek over mogelijke vervolgstappen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met het KWTG.
SLO – Wetenschap en technologie
Deze website geeft kaders voor W&T-onderwijs. Verder is er een mooie poster te downloaden met de stappen van onderzoekend en ontwerpend leren + uitleg hierover.
Dit Doe Ik
Dit doe ik is een beeldbank met foto’s, filmpjes en verhalen van mannen en vrouwen die in de bètawetenschap, techniek of ict werken. Dit doe ik heeft tot doel de stereotypering over de bèta/technische beroepen en beroepsbeoefenaars te doorbreken.
FIRST LEGO Leaque
De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.
Leraar24
Video’s en dossiers over wetenschap en technologie in de klas (Voer in het zoekveld de termen Wetenschap & Techniek in).
Wetenschap de klas in
Op de website www.wetenschapdeklasin.nl vind je alle materialen die het WKRU heeft ontwikkeld voor in de klas. Je vindt er uitgebreide informatie over onderzoekend leren, zoals de leidraad onderzoekend leren, alle hulpmiddelen en voorbeeldprojecten. Ook vind je er activiteiten en informatie over didactische thema’s die relevant zijn binnen het onderzoekend leren, zoals nieuwsgierigheid en observeren.
Het Vragenmachientje
Het WKRU heeft het vragenmachientje ontwikkeld om leraren en leerlingen de criteria van een goede onderzoeksvraag te leren kennen. De leerlingen kunnen met behulp van het vragenmachientje zelfstandig toetsen of ze een goede onderzoeksvraag hebben geformuleerd. Download hier het vragenmachientje.
Boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’
In de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’ laat het WKRU zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren. In elk boek staan drie wetenschappelijke thema’s centraal. Elk thema bevat een beschrijving van de inhoudelijke achtergrond en een reeks activiteiten. Daarnaast wordt in de boeken stap voor stap beschreven hoe je leerlingen kunt begeleiden bij het opzetten van hun eigen onderzoek.
Boekje 7x nieuwsgierig
In dit boekje staan een zevental korte activiteiten die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen nieuwsgierig te maken. Deze activiteiten zijn bij allerlei thema’s in te zetten, waaronder bij projecten onderzoekend leren. In het boekje beschrijft het WKRU voorbeelden bij drie verschillende thema’s. Bekijk het boekje hier.
Koersvast en enthousiast: kritieke succesfactoren van de Gelderse Vindplaatsen
Een onderzoek onder de tien Gelderse Vindplaatsen (tranche 2011) laat iets zien over de ontwikkeling die deze scholen hebben doorgemaakt, en de factoren die daarbij van doorslaggevend belang zijn geweest.
Door Nieuwsgierigheid Leren
Video-opnamen van praktijksituaties in Nederland en Duitsland waarin leerkrachten op allerlei wijzen laten zien hoe zij het leren vanuit nieuwsgierigheid van de kinderen proberen te stimuleren. Ontwikkeld voor leerkrachten en medewerkers van kinderdagverblijven.
Boek Welkom in het huis van de toekomst
Dit boek vertaalt natuur, techniek en duurzaamheid op een vrolijke manier naar kinderen. Het biedt inspiratie voor betekenisvol W&T-onderwijs, waarbij het eigen huis van kinderen het uitgangspunt is. Hoe gaan basisvoorzieningen zoals drinkwater, riool, verwarming, elektriciteit en internet eruitzien in het duurzame huis van de toekomst? Een boek met prikkelende vragen, interviews met technici die zorgen dat alles het elke dag doet en heldere illustraties.
NEMO Science Museum
Je hoeft niet per se naar het NEMO Science Museum in Amsterdam toe om te ontdekken hoe fascinerend wetenschap en technologie is. Je kunt ook gebruik maken van het lesmateriaal voor op school en de proefjes, vragen en tests waarmee leerlingen thuis (of op school) de wereld om zich heen ontdekken.
DigiLeerKracht
Het VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) ontwikkelde samen met Google DigiLeerKracht. Een scholingsprogramma dat leerkrachten in staat stelt om didactisch onderbouwd en vol zelfvertrouwen het programmeeronderwijs op school verder te kunnen ontwikkelen. Er is ook een DigiLeerKracht YouTubekanaal. Hier kun je online onder andere de basistrainnig programmeren volgen en zie je hoe verschillende programmeertools werken.
Leapo
Leapo is hét leerportaal voor wetenschap en techniek. Leapo bevat kant-en-klaar lesmateriaal dat aansluit op het curriculum en bestaande methodes. Je kunt alle lessen direct in de klas gebruiken zodat het jou voorbereidingstijd scheelt. En het bevat korte online trainingen rondom didactiek, en leermiddelen die deze lessen ondersteunen.